Η τέλεια δουλειά: Ποια είναι και πώς μπορείς να τη βρεις;

Συντάκτης: Κώστας Σταματόπουλος

Υπάρχει η τέλεια δουλειά; Θεωρητικά, ναι, ανάλογα με τα ταλέντα και τις ικανότητες του καθενός. Αυτό που χρειάζεται είναι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και το τι μας προσφέρει ικανοποίηση, και, στη συνέχεια, να επικεντρωθούμε στην αναζήτησή της.

Από τη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, αρχίζει να απασχολεί το μυαλό ένα μεγάλο και αγχωτικό ερώτημα: «Ποια είναι η τέλεια δουλειά για εμένα και πώς μπορώ να τη βρω;». Και είναι λογικό κάτι τέτοιο, καθώς η «τέλεια» δουλειά είναι αυτή που θα μας εξασφαλίσει ένα καλό μέλλον, τόσο από οικονομική άποψη όσο και από άποψη προσωπικής ικανοποίησης και, πιθανόν, κοινωνικής καταξίωσης. Δηλαδή, θα μας εξασφαλίσει καλή αμοιβή, χαρά και αναγνώριση. Είναι, όμως, έτσι; Και εάν ναι, τότε τι από τα παραπάνω είναι πιο σημαντικό και με ποια σειρά προτεραιότητας;

Το τι είναι σημαντικό εξαρτάται από τις αρχές και τις αξίες του καθενός. Εάν κάποιος δίνει μεγάλη σημασία στα χρήματα, θα ψάξει για μία δουλειά που θα του τα εξασφαλίζει. Εάν κάποιος δίνει σημασία στην προσωπική ικανοποίηση, θα ψάξει για αυτή που θα τον κάνει να νιώθει «γεμάτος». Εάν κάποιος ψάχνει για κοινωνική καταξίωση, θα ψάξει για αυτή που θα τον κάνει αναγνωρίσιμο στον κοινωνικό του περίγυρο.

Αυτός όμως που θα ψάξει για αυτό που θα κάνει την καρδιά του να “σπαρταράει” είναι ο τυχερός. Η τέλεια δουλειά είναι αυτή που σε κάνει να πετάγεσαι το πρωί από το κρεβάτι με τεράστια χαρά για να πας να τη συναντήσεις, αυτή που δεν κοιτάς το ρολόι για να επιστρέψεις στο σπίτι σου και που, μόλις φύγεις, ανυπομονείς να γυρίσεις την επόμενη μέρα πάλι σε αυτή. Είναι σαν τον μεγάλο σου έρωτα που δεν μπορείς να ζήσεις μακριά του, που σε κρατάει άγρυπνο τη νύχτα να κάνεις όνειρα για το μέλλον. Όταν, λοιπόν, τη βρεις, να είσαι σίγουρος/η ότι θα έρθουν, ως φυσικό επακόλουθο, τα χρήματα, η ικανοποίηση και η καταξίωση, ανάλογα με το τι εσύ αναζητάς.

Αυτογνωσία και επίμονη αναζήτηση

Ξεκίνα, επομένως, το ψάξιμο. Άρχισε από τον εαυτό σου. Τι είναι αυτό που σε εξιτάρει; Ποιες είναι οι δεξιότητες και τα ταλέντα σου; Τι κάνεις για να τα αναπτύξεις; Ο κοινωνικός περίγυρος (οικογένεια, φίλοι, δάσκαλοι) παίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις μας, χωρίς απαραίτητα αυτό να είναι κακό. Άκουσέ τους με προσοχή, μην απορρίπτεις και μη δέχεσαι αβίαστα ό,τι σου πουν. Εάν έχεις και την πολυτέλεια να βρεις έναν άνθρωπο με επαγγελματική εμπειρία που θα μπορέσει να σε κατευθύνει, ακόμα καλύτερα. Βάλε φίλτρο και κατάληξε στην καλύτερη λύση για εσένα. Δική σου είναι η ζωή, δικές σου και οι επιλογές, τις οποίες θα πρέπει να στηρίξεις σθεναρά, διότι -να είσαι σίγουρος/η- ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος και τα αποτελέσματα, πιθανόν, δεν θα έρθουν άμεσα και χωρίς σκληρή δουλειά ή, ίσως, δεν θα έρθουν με την πρώτη σου επιλογή.

Ναι, μπορεί να έκανες λάθος όταν επέλεξες την πρώτη σου επαγγελματική κατεύθυνση βάσει του εκάστοτε εκπαιδευτικού συστήματος ή μπορεί το πρώτο σκίρτημα της καρδιάς να μην ήταν τελικά το σωστό· δεν πρέπει να απογοητευτείς και να μείνεις σε αυτό. Αντιθέτως, πρέπει έγκαιρα να αναγνωρίσεις το λάθος σου και να βρεις το θάρρος για την απαραίτητη στροφή.

Η εξεύρεση της τέλειας δουλειάς δεν είναι ουτοπία αλλά δεν είναι και απλή διαδικασία. Στον μεγαλύτερο βαθμό εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Γι’ αυτό, εάν ακόμα δεν την έχεις βρει, μη ρίχνεις την ευθύνη στους άλλους και την κακή σου τύχη.

Και, βέβαια, μη βάζεις χρονικούς περιορισμούς: Συνέχισε την αναζήτηση ανεξάρτητα από την ηλικία σου. Ποτέ δεν ξέρεις πότε ο έρωτας θα σου χτυπήσει την πόρτα…

Συντάκτης: Κώστας Σταματόπουλος,

Influence:

Ο χώρος των επιχειρήσεων, στον οποίο συμπληρώνω περίπου 20 έτη παρουσίας σε θέσεις πωλήσεων και οικονομικών τμημάτων, έχει καταφέρει να γίνει και χόμπι…